Guide til Shopify VS WooCommerce 2017
Står du og skal starte en webshop? Så har du højst sandsynligt researchet lidt på valgt af webshop system (CMS). Højst sandsynlig har du læst om Shopify eller WooCommerce. Kan du ikke helt gennemskue hvilken løsning der er den bedste for netop din kravspecifikation, så er du ikke alene.
Shopify og WooCommerce minder nemlig rigtig meget om hinanden, og det kan være svært lige at gennemskue hvilket valg der er det bedste. Det vil jeg hjælpe dig med, i dette indlæg hvor jeg skriver om Shopify VS WooCommerce.
Jeg har lavet en komplet guide over hvilke funktioner de to webshop CMS tilbyder. Shopify halter lidt bagefter hvad funktionalitet angår, men når det så er sagt, så er Shopify foran på andre områder f.eks. performance og sikkerhed. Jeg anbefaler selv for det meste Shopify som mange andre, men jeg er dog uenig i at WooCommerce ikke kan anvendes på samme niveau som Shopify. Det kan det nemlig godt, selvom det kræver lidt ekstra.
Som sagt lyder min personlige anbefaling på at de fleste skal vælge Shopify, men det er dog ikke for alle at det giver mening. Anvend nedstående skema til at tjekke om Shopify har alle de funktioner som din webshop stiller krav til. Opfylder Shopify dine krav om funktionalitet, så anbefaler jeg Shopify fremfor WooCommerce. Når det er sagt, så er WooCommerce langt fra en dårlig løsning, og det kan sagtens lade sig gøre at få et ligeså godt resultat med WooCommerce. Stiller din webshop krav til funktioner som Shopify ikke kan, så er du ude i WooCommerce. I princippet kan du tage dit valg ud fra skemaet, men jeg vil anbefale at læse med nedenunder, for at få det hele med.
Som det fremgår af skemaet, så kan de fleste funktioner tilegnes ved installation af plugin/applikation. Men der er enkelte kritiske punkter hvor Shopify ikke kan være med. Der hvor det er kritisk ift. Shopify er valuta og checkout. Det er i skrivende stund ikke muligt med Shopify at have mere end én valuta der kan betales i. Det er muligt at vise produkter i forskellige valuta via. en omregner, men det er heller ikke muligt selv at sætte prisen i andre valuta end sin primære valuta. Det er et større problem i Europa, og Shopify er opmærksomme på dette, men det vides ikke hvornår det bliver lavet om. Det andet kritiske ved Shopify er at deres checkout er låst, det vil sige at man ikke kan ændre så meget i den selv. Det er dog for langt de fleste ikke noget problem.
WooCommerce kommer med nogenlunde de samme funktioner som standard i systemet, hvor det også er muligt at installere plugins for at få de ekstra funktioner som der skulle være brug for. Der er ikke nogen begrænsninger i WooCommerce i forhold til valuta og checkout.
Det er desværre ikke så sort på hvidt hvilket CMS man skal vælge. Selvom Shopify opfylder alle de krav som du stiller til din webshop. WooCommerce har nemlig potentiale til at være noget billigere end Shopify, hvis man driver en mindre webshop. Det er derfor ikke sikkert at det kan betale sig at anvende Shopify til din nye webshop. Det vil jeg komme mere ind på, men først lidt omkring Shopify og WooCommerce popularitet.
Grafen ovenover viser interessen over tid for de 2 CMS sammenlignet med de to største spillere på markedet. Her ser vi at interessen for Shopify og WooCommerce er kommet på lige fod med Magento og Prestashop. Hvor Shopify ligger øverst på niveau med Magento.
Shopify og WooCommerce udgør i den rækkefølge som de blev nævnt 7,26% og 28,33% af webshops på Alexa 1 million listen. Her ses deres markedsandele sammenlignet med resten af markedet.
https://public.chartblocks.com/c/576a77309973d2114618f657?t=96d9aee2792e2e2
Hvis interessen i tidligere graf for Shopify er ligeså stor som WooCommerce og Magento, hvordan kan det så være at Shopify kun har ca. 7% af markedsandelen? Det er der en meget god forklaring på.
Først og fremmest så henvender Magento sig til et andet segment i markedet. Magento er et noget tungere CMS som ikke kan anvendes af private og små virksomheder, hvor det kræves at der er en IT kyndig ansat med kenskab til systemet. Det er derfor ikke helt fair at sammenligne med Magento.
WooCommerce og Shopify derimod henvender sig mere til samme segment af markedet. Så hvorfor har WooCommerce så en væsentligt større markedsandel? Den helt klart største faktor er prisen. WooCommerce er et meget kosteffektivt system. WooCommerce er et gratis open source CMS i modsætningen til Shopify som er et betalt CMS. Hvilket helt klart har gjort at mange har valgt den billige/gratis løsning frem for den betalte.
Det er dog ikke helt gratis at have en webshop kørende på WooCommerce, da man selv skal betale for hosting af en webshop, men det kan gøres til en tiendedel af prisen for Shopify laveste plan. Når det så er sagt, så opnår man ikke samme hastighed, og sikkerhed som med en webshop hos Shopify. Det er derfor nu blevet tid til at sammenligne de to CMS i følgende nævneværdige kategorier:
- Pris
- Håndtering af produkter
- Hastighed
- Sikkerhed
- Udseende
- Support
- Brugervenlighed
- Apps/Plugin
- Vækst muligheder
Pris
Som vi har været lidt inde på, så er WooCommerce i modsætningen til Shopify gratis. WooCommerce er open source, og betyder at alle har fuld adgang til hele systemet. Hvilket er hovedårsagen til at der er udviklet så mange gratis plugins til systemet. Det er dog ikke helt gratis at anvende WooCommerce, da man selv skal stå for hosting af sin webshop. Det er muligt at hoste sin webshop for stort set ingen penge, men ønsker man sikkerhed, og mere båndbredde, så koster det mere alt efter hvilken løsning man vælger. Det kommer vi mere ind på under punkterne sikkerhed og hastighed.
Shopify er et betalt CMS, hvor der er mulighed for at vælge forskellige plan typer alt efter hvilken plan som passer bedst til den omsætning man har på sin webshop. De forskellige plantyper koster fra 29$ til 179$ pr. md. Ud over det månedlige abonnement, så betaler man også 1-2% af sin omsætning til Shopify alt efter hvilken plan type man har valgt. Det er muligt med en speciel aftale at betale 0% af ens omsætning, men så er det månedlige abonnement typisk på flere hundred dollars eller mere.
Håndtering af produkter
Shopify halter lidt efter i mængden af funktioner, og man kan være nødsaget i af skulle betale for ekstra applikationer der tilbyder de nødvendige funktioner, som ikke følger med som standard. Her er WooCommerce bedre stillet, hvor de fleste funktioner man har brug for følger med systemet, og dem som ikke gør findes som regel i form af gratis plugins.
Selvom det med mange af funktionerne er muligt at få installeret en applikation til Shopify, så er disse ikke gratis, og kører som regel med månedlige betalinger, som hurtigt kan blive omkostningsfuldt. Det er i enkelte tilfælde muligt at få kodet en løsning hos en udvikler for at slippe for de månedlige betalinger, men dette koster igen penge, og er med til at gøre Shopify en mere omkostningsfuld løsning. Det er dog langt fra alle som stiller krav til disse ekstra funktioner, og i mange tilfælde, betaler det sig hjem igen.
Så der er altså lidt flere muligheder med WooCommerce som fundament.
Hastighed
Shopify er en hosted løsning, så her skal man ikke tænke på selv at skulle stå for at finde en host til sin webshop. Hosting hos Shopify er noget man betaler igennem sit abonnement. En af de gode ting ved Shopify er at deres servere er super hurtige. De er nemlig hosted ved Servercentral, hvor kvaliteten er i top. Du skal for eksempel heller ikke bekymre dig om trafik. Hos Shopify er der nemlig ubegrænset båndbredde. Det vil sige at du kan modtage ligeså meget trafik til din webshop som du har lyst til. Du skal altså ikke være bange for at din webshop ikke kan håndtere en bestemt mængde trafik.
WooCommerce i modsætningen til Shopify er ikke en hosted løsning. Det vil sige at man selv skal ud og finde et sted man kan få sin webshop hosted. Det er muligt at finde en host som tilbyder samme hastighed og sikkerhed som Shopify’s servere, men det koster også en del. De fleste som anvender WooCommerce, får hosted deres webshop noget billigere. Det betyder ikke nødvendigvis at de går ned på hastighed, men der vil være en begrænsning for den mængde af trafik der kan modtages på hjemmesiden. Typisk vil sikkerheden også være lavere. Det er muligt med WooCommerce at finde en host som tilbyder samme hastighed og sikkerhed som Shopify, men det kan hurtigt blive dyrere end Shopify’s løsning.
Sikkerhed
Shopify er som vi slog fast tidligere en hosted løsning. Shopify tager også selv automatisk backup af din webshop. Derudover så er Shopify certificeret level 1 pci dss compliant, hvilket betyder at de opfylder alle 6 sikkerhedskrav. Hvis du er interesseret i hvad de 6 sikkerhedskrav omhandler, så se mere her: Shopify PCI compliant.
WooCommerce er som vi også slog fast tidligere ikke en hosted løsning. Så sikkerheden kommer helt an på hvilken host man vælger at anvende til sin webshop, og hvad de tilbyder af sikkerhed. Ting som SLL certifikat, backup, osv. skal hver især tilkøbes hos den pågældende host.
Udseende
Det er med begge CMS muligt at finde mange flotte templates. Templates har gjort det muligt at starte en webshop for stort set ingen penge. For 50$ til 150$ er det muligt at købe et tema som normalt ville have kostet flere tusinde at få udviklet. Disse templates kommer med forskellige layouts og funktioner.
Shopify og WooCommerce klarer sig mere eller mindre lige godt hvad angår udseende. Begge CMS har muligt for at blive lige flotte. De mange flotte templates til Shopify og WooCommerce har helt klart været med til at gøre de to CMS populære.
Det kan dog forekomme at flere templates minder meget om hinanden. Det har skabt en tendens med at folk hurtigt kan se om en webshop er lavet ud fra et template. Det er nemlig muligt med alle templates at ændre i design og layout efter man har købt et template kan man betale et webbureau for at lave brugerdefineret ændringer i udseendet, sådan at man får netop det look man ønsker. På den måde kan man få sine produkter eller sit brand eksponeret ligesom man gerne vil have det.
Shopify har dog en lille begrænsning. Det er desværre ikke med Shopify muligt at ændre ret meget ved checkout siden. Denne side er låst for de fleste plan typer. Det er dog muligt med en speciel aftale med Shopify at få adgang til at ændre i checkout.
Support
Her er Shopify bedre stillet end WooCommerce. Fordi at Shopify er en betalt løsning, så får man adgang til 24/7 support, som sidder klar til at hjælpe med eventuelle problemer. WooCommerce er som tidligere nævnt open source, så her er der ingen dedikeret support fra dem som har lavet WooCommerce. Det betyder dog ikke at der slet ingen support findes.
Fordi at WooCommerce er meget populært, og at det er brugt af mange tusinde webshops, så er det meget nemt at finde hjælp på nette til eventuelle problemer man skulle have. Det er derfor ikke så kritisk at der ikke er dedikeret support til at hjælpe. Har man et problem, så er der garanteret også andre som har oplevet det samme, og så kan man søge og finde ud af hvad de gjorde for at løse problemet.
Brugervenlighed
Både Shopify og WooCommerce er meget nemme at anvende. Shopify er måske lige lidt nemmere end WooCommerce, men der er ubetydelig lidt forskel. Det fås ikke nemmere end de to CMS, og man kan lære at anvende begge CMS selvom at man ikke er en it-kyndig person. WooCommerce er kun en lille smule mere krævende i starten ved setup, ellers er det på lige fod med Shopify.
Apps/Plugin
Shopify har deres AppStore, og til WooCommerce kan man finde plugins. WooCommerce selv, er faktisk et plugin til WordPress.
Shopify’s AppStore byder på rigtige mange applikationer som man kan tilkøbe til sin webshop. De fleste Apps kører over månedlig abonnement, hvilket er det som er med til at gøre, at det godt kan blive en dyr løsning, hvis man har brug for flere applikationer. Applikationerne på Shopify AppStore er af høj kvalitet.
WooCommerce har et kæmpe marked af plugins til systemet. Fordi at WooCommerce er open source, så er der flere plugins til WooCommerce, end der er applikationer til Shopify. Der er dog ingen regulering på plugins for WooCommerce, så kvaliteten er svingende, men det er som regel nemt at se om de pågældende plugins, har fået gode kommentar og stjerner.
Fordi at WooCommerce er open source, så er mange af de plugins som findes til systemer også gratis. Hvilket gør at man kan finde gratis versioner af mange af de plugins som man søger til sin webshop. Kvaliteten og pris går dog hånd i hånd, og nogen gange er man bedre stillet ved at købe et plugin der kan lidt mere end de gratis versioner.
Vækst muligheder
Det er nok den største downside ved Shopify. Som nævnt tidligere er det muligt at display forskellige valuta i Shopify, men du kan ikke selv sætte prisen i begge valuta, det sker via en omregner.
Ud over det, så er det kun muligt at check out i én valuta på hjemmesiden. Det vil sige at alle kunder, lige meget hvilken valuta de ser produkterne i, skal i kurven ved købsprocessen betale i samme valuta, nemlig den primære valuta for webshoppen.
Det skaber et kæmpe problem for de webshops som gerne vil sælge til flere lande. Valuta problemet er nok Shopify’s største begrænsning, og den kommer af at Shopify er opfundet i Nord Amerika hvor der ikke har været brug for at skulle sælge til flere forskellige lande.
Det er dog opmærksomhed på det fra Shopify’s side, og de har været ude og sige at er kommer en løsning på problemet, men de har endnu ikke kunne sige hvornår det sker.
WooCommerce på den anden side håndtere forskellige valuta helt fint på alle områder, ingen fingre at sætte her. Det kræver blot at man får opsat et plugin som f.eks. WPML.
På trods af valuta problemet med Shopify, så får man lagt et godt fundament med begge systemer. De rammer der bliver sat op, har man mulighed for at vækst indenfor. Der findes flere eksempler på begge webshop systemer med over titusinder varenumre.
I dette histogram, er det godt med høj score. *
[embed]https://public.chartblocks.com/c/576a78a19973d28f4618f657?t=d433a7d74a43f1b[/embed]
Det skal nævnes at dette billede ikke er helt retvisende. Det er for eksempel muligt med en WooCommerce webshop at opnår en ligeså stor sikkerhed og hastig som Shopify, men det er bare ikke den tendens der er. Folk som vælger WooCommerce, hoster for det meste deres webshops ved hoteller som ikke tilbyder sikkerhed og hastighed på niveau med Shopify. Dette spider-web skal derfor tages med et gran salt.
Hvem er vinderen?
Først kunne jeg godt tænke mig at sammenligne Shopify og WooCommerce med Apple og Android. Shopify er lidt ligesom Apple lidt det man kalder en ”out of the box solution” (OOTB) hvor man stort set ikke skal tænke over noget, der er altså sørget for det hele. Efter køb af abonnement og opsætning, så er man næsten good to go. Hvorimod WooCommece minder lidt mere om Android. WooCommerce er ikke låst på samme måde som Shopify og Apple. Med WooCommerce er mulighederne lidt flere ligesom med Android. Men på samme tid er det ikke en OOTB/ off the shelf solution, da man selv skal stå for at finde en host, og der kræves lidt mere opsætning for at komme i gang med WooCommerce.
Hvilket system skal man så vælge?
Der findes ikke noget sort på hvidt svar, som mange nok sørger. Realiteten er den at de to CMS minder meget om hinanden, men med forskellige fokus på enkelte områder. Det kommer derfor meget an på den kravspecifikation man har, om man skal bruge det ene system frem for det andet.
MEN når det er sagt, så er der nogen guidelines man kan følge for at tilnærmelsesvis at finde den bedste løsning. Brug det første skema i artiklerne til at finde ud af hvilet CMS du højst sandsynlig skal avende.
Jeg vil også hellere end gerne tage en snak med dig omkring netop din løsning, og hvad der er bedst for dig. Få en uforpligtigende samtale med mig på tlf. 61606808 eller nicolai@youfront.dk